Rize’de petrol rüyası gerçek oldu: Sondaj başlıyor
Türkiye’nin hayalleri son 20 yılda gerçeğe dönüştü.
Savunma sanayiiden teknolojiye, enerjiden ulaştırmaya, sağlık alanında yapılan devrim niteliğindeki yatırımlar adeta göğüs kabartıyor.
Yerli ve milli üretim anlayışı ile çalışmalar devam ederken, özellikle enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için büyük bir başarı elde edildi.
Yeni keşifler gelmeye devam ediyor
Enerjide tam bağımsızlık parolasıyla yoluna devam eden Türkiye, yeni keşiflere yelken açıyor.
Türkiye, uzun yıllardır karada petrol arama ve üretim çalışmaları yaparken, denizlerde de doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine ağırlık vermeye başladı.
Doğu Karadeniz’den ümitlendiren haberler
Batı Karadeniz’deki doğalgaz keşfinin ardından Doğu Karadeniz’de de ümitlendiren haberler gelmeye başladı.
O müjdeli haberlerden birisi de Rize’den geldi…
Ham petrol olduğu ortaya çıktı
Çayeli ilçesi açıklarında deniz yüzeyine çıkan sıvının ham petrol olduğu ortaya çıktı.
Karanın ardından denizde de petrol sondajı yapılacak.
“Rize’de sondaj yapmayı hedefliyoruz”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Başka keşiflere, özellikle Karadeniz’de yeni keşiflere ihtiyacımız var. Bu anlamda Rize açıklarında, hepinizin malumu, basından da takip ediyorsunuz, bir arama programımız var. Belki petrol emareli olduğunu düşündüğümüz bir sondajımızı yapmayı en kısa zamanda hedefliyoruz” dedi.
Numune almak için denize açıldı
Bu keşfin ortaya çıkmasında ise en önemli katkılardan birisini Gümüşhane Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Jeolojik Mühendisi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden sundu.
Nafiz Maden, eylül ayında Doğu Karadeniz’de petrol rezervinin bulunup bulunmadığına dair numune almak için denize açıldı.
Numuneler TPAO’ya gönderildi
Çayeli ilçesinin yaklaşık 7 mil açıklarında suyun üzerinde bulunan tabakalardan örnekler alıp, petrol potansiyelini öğrenmek için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) gönderildi.
Petrol olduğu ortaya çıktı
Yapılan incelemeler sonucunda denizin yüzeyine sızan sıvının ham petrol olduğu ortaya çıktı.
Konuyla ilgili geçmiş dönemlerde açıklamalarda bulunan Maden, 1900’lü yılların başından itibaren çalışmaların yürütüldüğünü belirterek “Bölgede yapılacak çalışmaları olumlu ama geç kalınmış bir işlem” olarak gördüğünü ifade etmişti.
Günlük 1 ton petrol denize sızmaya devam ediyor
Maden ayrıca in Çayeli açıklarındaki petrol sızıntısının günlük 1 tona ulaştığının altını çizmişti.