Haber

Adalet Bakanı Tunç, Uzlaştırma Ödül Töreni’nde konuştu. İfade

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in Gazze’ye yönelik baskınlarıyla ilgili, “Orada savaş suçunun tüm unsurları, soykırımın tüm tanımı yapılıyor.” söz konusu.

Tunç, Bilkent Otel’de düzenlenen “Uzlaşma Ödül Töreni”nde yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’deki katliamlarının devam ettiğini hatırlatarak saldırılara tepki gösterdi.

Gazze’de bir trajedi yaşandığını, insanlık suçu işlendiğini ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirten Tunç, şunları kaydetti:

“Savaş suçunun tüm unsurları orada işliyor. Soykırımın tanımı tam olarak gerçekleşti. Uluslararası mevzuattaki soykırım tanımında ne var? Toplumun bir kesimine, bir millete, kadınlara bomba yağdıramazsınız diyor. Çocuklar, siviller, bunları yaparsanız soykırım suçu işlemiş olursunuz, bu soykırım suçunu işleyenler “Onlar insanlık önünde hesap vereceklerdir. Buna inanıyoruz. Bir milletin, bir kesimin vatanından sürülmesi, masum insanların, çocukların, kadınların, bütün bir toplumun yok edilmesi yönündeki insanlık dışı girişim, soykırım tanımına tamamen uygundur.”

Bu hataları yapanların eninde sonunda insanlığa hesap vereceğini belirten Yılmaz Tunç, Türkiye’nin Filistin’de akan kanı durdurmak ve masum insanların katledilmesini önlemek için yoğun diplomasi trafiği yürüttüğünü belirtti.

Bölgede ateşkesin sağlanması, kalıcı istikrar ve barışın sağlanması için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceklerini vurgulayan Tunç, baskınlara karşı sessiz kalan uluslararası kuruluşlara da tepki gösterdi.

Bakan Tunç şöyle devam etti:

“Dünyanın barış ve huzurunu savunması gereken BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes tekliflerini ABD’nin vetosu ile reddettiğini üzüntüyle görüyoruz. Masum insanlara yardım ulaştırılan yardımların kaldırıldığını yine üzüntüyle görüyoruz. Gazze’de elektriksiz ve susuz ablukanın önüne geçildi. Bunlar tüm insanlığın gözü önünde oluyor. Bir kez daha, “Sizi temin ederim, Filistinli kardeşlerimiz yalnız değil. Ezilen Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz.”

“Özgürlük ve hakları daha da genişletmeyi hedefliyoruz”

Adalet Bakanı Tunç, Bakanlık olarak adaletin makul süreler içerisinde, gerektiği şekilde yerine getirilmesi için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’na da değinen Tunç, “Bu belgelerle vatandaşlarımızın özgürlük ve haklarını daha da genişletmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Tunç, yargıda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin etkinliğinin artırılmasına da önem verdiklerini belirtti.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin adalet sisteminin etkinliğini artırdığını ve yargının iş yükünü hafiflettiğini vurgulayan Tunç, uyuşmazlıkların dost sistemlerle çözülmesi için alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin artırılmasına yönelik çok değerli yenilikleri hayata geçireceklerini söyledi.

Dosya sayısı yaklaşık 8 milyon

Yargının iş yüküne değinen Yılmaz Tunç, geçen yıl ceza ve hukuk mahkemelerinde 4 milyon 605 bin 232 karar verildiğini belirtti.

Geçen yıldan devreden belgeler de dahil olmak üzere şu anda ceza ve hukuk mahkemelerinde derdest olan belge sayısının 3 milyon 680 bin 760 olduğu bilgisini paylaşan Tunç, geçen yıldan aktarılanlar da dahil olmak üzere cumhuriyet başsavcılıklarındaki belge sayısının 3 milyon 680 bin 760 olduğunu belirtti. yıl ise 5 milyon 750 bin 424.

Yılmaz Tunç, savcılık ve mahkemelerdeki toplam belge sayısının yaklaşık 8 milyon olduğunu belirtti.

Bu rakamların yargının iş yükünü net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

“Yargının iş yükünü azaltmak, adaletin hızlı işleyişini sağlamak amacıyla son 22 yılda sessiz devrim niteliğinde çok değerli adımlar attık. Sadece temel hak ve özgürlükleri genişletmekle kalmadık, kanunları yeniledik ve Mevzuatı değiştirin, yargının iş yükünü azaltmak öncelikli amacımız ve hedefimizdi.

Hakim ve savcı sayımızın artırılması yönünde adımlar attık. 2002’de 6 bin 113 olan hakim sayısı yüzde 165 artarak 2023’te 16 bin 217’ye ulaştı. Aynı şekilde 2002’de 3 bin 236 olan savcı sayısı da 2023’te yüzde 135 artarak 7 bin 597’ye yükseldi. 2002 yılında 9 bin 349 olan toplam hakim ve savcı sayısı 2023 yılında yüzde 155 artarak 23 bin 814’e yükseldi. Rakamlar nereden geldiğimizi açıkça gösteriyor.

Kadın hakim ve savcılarımızın sayısını da artırdık. 2002’de 1725 olan kadın hakim sayısı yüzde 338 artarak 2023’te 7 bin 567’ye yükseldi. Kadın savcıların sayısı 2002’de 122’den 2023’te yüzde 966 artarak 1301’e ulaştı. Bu rakamlar kadınların yerinin değiştiğinin en büyük göstergesi. Yargı güçleniyor.

Adli yargıdaki birinci derece mahkeme sayısı 2002’de 3 bin 581’den 2023’te yüzde 98 artarak 7 bin 118’e, idari yargıdaki birinci derece mahkeme sayısı ise 2002’de 146’dan 2023’te yüzde 51 artarak 221’e çıktı. “

Bakan Tunç, daha önce duyurulan 1000 hakim ve savcı yardımcısı alımına ilişkin sınavın 23-24 Aralık tarihlerinde yapılacağını belirtti.

Hakim ve savcıların sayısını artırırken niteliğini de artırmaya çalıştıklarını belirten Tunç, 2002 yılında ülke genelinde sadece 78 bağımsız adliye bulunurken bu sayının 366’ya çıktığını belirtti.

????? Yılmaz Tunç, noter sayısının da artırıldığını, 2002 yılında 1231 noterin hizmet verdiğini, şu anda ise 2 bin 345 noterlik bulunduğunu belirtti.

Uzman arabuluculuk uygulaması yaygınlaştırılacak

Yılmaz Tunç, hem ihtiyari hem de zorunlu arabuluculuk kapsamında arabuluculara 4 milyon 794 bin 150 belge gönderildiğini, tarafların el sıkışarak 3 milyon 109 bin 172’sinde anlaşmaya vardığını söyledi.

Yargılamaların basitleştirilmesi ve hızlandırılması amacıyla 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren hızlı yargılama ve kolay yargılamayı uygulamaya başladıklarını belirten Tunç, bugüne kadar hızlı ve kolay yargılama prosedürüyle 1 milyon belgenin çözüme kavuşturulduğu bilgisini paylaştı. ??????

Yılmaz Tunç, uzlaşma sürecinin, uyuşmazlık konusuna ilişkin uzmanlık bilgisine sahip uzlaştırıcılar tarafından yürütülmesi ve daha başarılı sonuçlar alınması amacıyla makul durumlarda uzman uzlaştırıcı uygulamasına geçmeyi planladıklarını kaydetti.

Tunç, çocukların taraf olduğu arabuluculuk kapsamındaki kabahatler, taksirli hatalar ve fiziki dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda Ankara, İstanbul ve Adana adliyelerinde pilot bilirkişi arabulucu modeli uygulamasını başlattıklarını belirtti.

Tunç, uzman arabuluculuğu en kısa sürede ülke genelinde hayata geçireceklerini söyledi.

Yılmaz Tunç, 1 Ocak 2017’den bu yana 1 milyon 526 bin 759 dosyada uzlaşmaya varıldığını, uzlaşma uygulamasında da yüzde 83 başarı elde edildiğini belirtti.

Bakan Tunç, programda başarılı arabuluculara ödüllerini verdi.

Başsavcı soruları yanıtladı

Öte yandan törene katılan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, basın mensuplarının HSK’ya gönderilen “yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin ihbar dilekçesi” hakkındaki sorusuna yanıt vererek, dilekçenin meclise ulaştığını söyledi. bir başmüfettiş atandı ve müfettişler çalışmalara başladı.

“Yazdığım yazıda her şey açık.” Uçar, “Şimdi neden dilekçe yazdığın kamuoyunda da tartışıldı.” Yaptığı değerlendirmede bulguların yeni olduğunu kaydetti.

“Bunları öğrenince hemen harekete geçtiniz mi? Süreci anlatabilir misiniz?” Soruya yanıt veren Uçar, bulgular üzerine hemen harekete geçtiğini belirterek, “Açıklama yapmam doğru olmaz, dilekçede her şey ayrıntılı olarak yazıyor.” Bu kelimeyi kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu