Teknoloji

Türkiye genelinde elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı hızla artıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan ( EPDKEdinilen bilgiye göre, EPDK’nın yeterli ve sürdürülebilir elektrikli araç şarj altyapısına sahip bir serbest piyasa oluşturulmasına yönelik düzenleme faaliyetleri bu yıl da hız kesmedi.

Şarj hizmeti faaliyetlerine ilişkin yasal altyapı oluşturulmadan önce piyasada sadece 5 firma faaliyet gösterirken, şarj şebekesi işletme ruhsatı sahibi sayısı 17 Temmuz itibarıyla 132’ye yükseldi.

Bu yılın başında 1719 olan Türkiye genelinde şarj istasyonu sayısı 3.790’a, 3.081 olan şarj noktası (priz) sayısı ise 8.01’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) verilerine göre, 2023 Haziran sonu itibari ile Türkiye genelinde 27 bin 476 adet şarjlı elektrikli araç bulunuyor. 6 bin 112 adedi alternatif akım olmak üzere 3 bin 790 şarj istasyonunda ( ) ve 1889 yanlış akım ( DC) şarj noktası ( priz) bu araçlara hizmet vermektedir.

ŞARJ HİZMETİ SAYISINDA Türkiye AB’DE BİRİNCİ SIRADA

AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye, araç başına şarj noktası sayısında Avrupa’da üst sıralarda yer alıyor.

Türkiye, Avrupa’da AC şarj noktalarında 2., DC şarj noktalarında 3. ve toplam şarj noktalarında 2. sırada yer almaktadır.

Bu yılın haziran ayı itibarıyla Türkiye’de her 3,5 elektrikli araca 1 priz düşüyor. Bu oran AB ülkeleri genelinde ortalama 13 araç başına 1 soket olarak hesaplanıyor. Buna bağlı olarak Türkiye’de elektrikli araç pazarı ve şarj şebekesi altyapısı hızla gelişiyor.

EPDK verilerine göre illere göre şarj noktalarının dağılımında İstanbul 2.200 şarj noktası ile öne çıkıyor. İstanbul’un ardından Ankara 822, Antalya 682, İzmir 402, Bursa 357, Muğla 314, Kayseri 254, Konya 247, Eskişehir 178 ve Afyonkarahisar 140 şarj noktasına sahip.

Türkiye’deki mevcut şarj noktalarının başta İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir olmak üzere nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kümelendiği görülürken, Türkiye’nin 81 ilinin tamamındaki toplu şarj noktaları elektrikli araç sahiplerine hizmet veriyor.

Şarj şebekesi işletmeciliği lisansı sahibi sayısındaki artış ve bu alanda sağlanan takviye ve teşviklerle ülke genelinde şarj noktası sayısındaki artışın devam etmesi beklenmektedir.

EPDK UYGULAMASI “şarj@tr” ŞARJ NOKTASI BULMADA KOLAYLIK SAĞLIYOR

EPDK’nın “Ücretsiz Erişim Platformu-Charge@TR” programı, elektrikli araçlara yönelik şarj hizmetlerinin priz ve istasyon bazında görülebildiği, güncel ve güvenilir bir portatif abutment uygulaması olarak elektrikli araç kullanıcılarına kolaylık sağlamaktadır.

Elektrikli araç kullanıcıları, Şarj@TR uygulaması üzerinden, halka açık şarj istasyonlarının coğrafi konumu, şarj ünitesi ve priz numaraları, türleri ve yetkileri, ödeme prosedürleri, müsaitlik durumu ve şarj servis fiyatlarına ulaşabilmektedir.

EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de elektrikli araç pazarının ve şarj ağının hızla geliştiğini belirterek, ” Bu süreçte hem yatırımcılarımızın önünü açıyoruz hem de tüketicilerimizin ihtiyacı olan en kaliteli hizmetin sunulacağı bir pazar için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Elektrikli araç sahiplerine kurumumuz tarafından geliştirilen şarj@tr uygulamasını kullanmalarını özellikle tavsiye ederiz. Böylece ‘yolda akü biterse’ endişesi duymadan inançla seyahat edebilirler.’ sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu