AB katı kurallar getireceği 6 teknoloji şirketini belirledi
AB Kurulu, Dijital Piyasalar Kanunu kapsamında işletmelere ve kullanıcılara yönelik haksız koşulların önlenmesini ve değerli dijital hizmetlerin kullanılabilir kalmasını sağlamayı amaçlayan “bekçi-bekçi” kriterlerini karşılayan şirketlerin listesinin belirlendiğini bildirdi. .
Komisyon açıklamasında, Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere 6 şirketin ilk kez kapı denetleyicisi olarak sınıflandırıldığı ve borsada işlem gören şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin, ek sorumluluklara uyum sağlamak için 6 ay sürelerinin olduğu belirtildi. yeni yasa.
Microsoft ve Apple’ın bazı temel platform hizmetlerinde ağ geçidi olarak kabul edilmeyeceği vurgulanan açıklamada, Komisyonun özellikle Bing, Edge, Microsoft Reklamcılığı ve Apple iMessage konusunda araştırma başlattığı vurgulandı.
Açıklamada, Komisyon’un, belirli kriterleri karşılamalarına rağmen Gmail, Outlook.com ve Samsung internet tarayıcısını “temel platform hizmetleri” olarak listelememeye karar verdiği belirtildi.
Yeni kurallar hakkında
Geçtiğimiz yıl onaylanan ve dijital platformların faaliyetlerinde değişikliğe neden olacak AB yasası kapsamında, özellikle büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlayacak yeni kurallar getirilecek.
Bu kapsamda Avrupa’da faaliyet gösteren, piyasa değeri en az 75 milyar euro olan ve 45 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan büyük platformlara “bekçi” adı verilecek.
Bu teknoloji şirketleri ve dijital platformlar diğerlerine göre daha katı kurallara tabi olacak. Firmaların şubelerinde haksız rekabeti önleyici tedbirler uygulanacaktır.
Yasaya göre, bu şirketlerdeki farklı mesajlaşma hizmetlerinin birlikte çalışabilir olması gerekecek ve büyük platformların çeşitli hizmetlerini rakip şirketlerin benzer hizmetlerinin önüne koyması engellenecek.
Kullanıcıların önceden yüklenmiş yazılım veya uygulamaları kaldırması engellenmeyecektir.
Büyük şirketlerin bazı faaliyetleri, belirlenen piyasa kurallarına uymamaları halinde askıya alınabilecek. Bu şirketlerin yükümlülüklere uyumu yakından takip edilirken, platformlar da 6 ayda bir uyum raporu sunacak.
Kapı denetçisi konumundaki şirketler, kuralları ihlal etmeleri halinde küresel cirolarının yüzde 10’una kadar para cezasına çarptırılabilecek.
Tekrarlanan kural ihlalleri için verilecek ceza yüzde 20’ye kadar artırılabilecek. Kalıcı ve sistemli kural ihlalleri durumunda, AB Komitesi bu şirketlerin belirli faaliyetleri elden çıkarmasına olanak tanıyabilecek.
Yeni kuralların Mart 2024’te uygulamaya konması planlanıyor.