İş

JETRO (Japon Dış Ticaret Örgütü) Tarafından Düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Katılımıyla Gerçekleştirildi

Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde köprü görevi gören Jetro (Japon Dış Ticaret Örgütü) tarafından düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu, 5 Eylül 2023 Salı günü Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı ve Jetro İstanbul Ofisi’nin kuruluşunun 60. yılı münasebetiyle gerçekleştirilen Forum’un açılış konuşmaları Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya Ekonomi Bakanı Ömer Bolat tarafından yapıldı. Ticaret ve Sanayi Yasutoshi NISHIMURA ve JETRO Lideri Kazushige Nobutani.

Japonya ve diğer ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırımı desteklemek için çalışmak JETRO (Japon Dış Ticaret Örgütü)Cumhuriyetin 100’üncü yılı ve Jetro’nun İstanbul Ofisi’nin kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle düzenlendi. Japonya-Türkiye İş Forumu Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ekonomik bağların yeni kesimleri ve farklı coğrafyalardaki işbirliklerini kapsayacak şekilde güçlendirilmesini amaçlayan Forum’a, her iki ülkenin bakanlık üst düzey yetkilileri, ekonomik kurumları ve iş dünyası yöneticileri katıldı. açılış konuşmaları Ticaret Bakanı Ömer BolatVe Yasutoshi NISHIMURA, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi BakanıVe JETRO Lideri Kazushige Nobutani Ömer Bolat, düzenlediği Japonya-Türkiye İş Forumu’nda; ‘Jetro İstanbul Ofisi’nin kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümünü kutluyorum. Japonya’nın 6 Şubat sarsıntısında gösterdiği destek için teşekkür ederiz. Depremden sonra şehirlerimizin yeniden inşası ve ekonomilerinin canlandırılması konusunda işbirliği yapabileceğimize inanıyorum. Amacımız Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini daha da ileriye taşımaktır. Bugün burada bulunmamız yeni işbirlikleri ve yeni coğrafyalarda birlikte hareket etme fırsatları yaratacaktır. Bugün imzaladığımız Ortak Bildiri ile ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz. İş hacmimizin 2022 sonunda 5 milyar doları, 2023 sonunda ise 6 milyar doları aşmasını hedefliyoruz. Gruplarımız, Türkiye ile Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerini hızlandırmak için bir araya gelecek. Ülkemizde faaliyet gösteren 280’e yakın Japon yatırımcının sayısının ve yatırım büyüklüklerinin artmasını, Japonya’nın dünyada 2 trilyon ABD dolarını bulan yabancı yatırım portföyünde Türkiye’nin payının artmasını canı gönülden diliyorum. Ülkemizde 30 milyar doları son 20 yılda gerçekleşen toplam 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stokumuz var. Japonya’daki teknoloji, finans ve inovasyon gücüyle küresel ekonominin en ileri aktörlerinden biridir. Alternatif enerji teknolojileri, elektrikli otomobil ekosistemi, altyapı ve üstyapı projeleri, dijital ekonomi, akıllı şehirler gibi birçok konuda iş birliği yapılabilecek. Orta Asya, Afrika ve Orta Doğu’da Japon şirketleriyle birlikte faaliyet gösterebilir ve savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden yapılandırılmasında şirketlerimiz ortasında işbirliği yapma fırsatı doğacaktır. “Japonya, Türkiye için pahalı, dost ve müttefik bir ülkedir” dedi.

Yasutoshi NISHIMURA, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı konuşmasında; ‘6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Japonya da Türkiye gibi bir deprem ülkesi ve 2011 depreminde Türkiye’den büyük takviye gördük, şimdi cevap verme sırası bizde diyerek gruplarımıza ve üslerimize yol gösterdik. Sismik izolasyon ve afet önleme alanında sağlam teknolojilerin faydalı olacağına inanıyorum. Bu yıl Türkiye’de Jetro’nun İstanbul Ofisi’nin kuruluşunun 100’üncü, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılı ve değerli işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum. 85 milyon nüfusu ve yaş ortalaması 33 olan Türkiye, büyük bir potansiyele sahip olup, Avrupa ve Orta Doğu’ya açılan kapı konumundadır. Türk firmalarıyla birlikte Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’ya açılmayı hedefliyoruz. Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren firma sayısını artırmayı hedefliyoruz. Japonya’nın yüksek teknolojisini Türkiye’nin büyüme kapasitesiyle birleştirip dünyaya birlikte fayda sağlamayı hedefliyoruz. Afet önleme, titreşim direnci, termal güç gibi konularda iş birliği yapabiliriz. Yüksek teknolojiye sahip Japon şirketleri Ukrayna’ya ilgi gösteriyor ve biz de onun yeniden yapılanmasını desteklemeye hazırız. Türkiye ile Japonya arasında Ekonomik Katılım Anlaşması’nın imzalanması için Sayın Ömer Bolat ile çalışmaya devam edeceğiz.

JETRO Lideri Kazushige Nobutaniyaptığı konuşmada’ Japon Dış Ticaret Örgütü olarak Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Teşkilatımızın İstanbul Ofisinin kuruluşunun 60. yılı dolayısıyla düzenlediğimiz etkinlikte sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu güzel ülkenin 100. yılında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için çok maliyetli. JETRO olarak iki devlet arasındaki çıkarların pekiştirilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçirmeye devam ediyoruz. Düzenlediğimiz bu forumun Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik bağların güçlendirilmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum. Forumu düzenleme amacımız, ülkelerimiz arasındaki ekonomik bağların geliştirilmesi, gelecekteki iş potansiyelinin artırılması ve Şubat ayında Japonya’da yaşanan yıkıcı depremin iyileşmesine katkı sağlanması kapsamında görüş ve değerlendirmelerin paylaşılmasıdır. Ülkelerimize ve bağlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.‘ söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Japonya Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile T.C. Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu’nda Japonya ve Türkiye’den üst düzey hükümet yetkilileri, ekonomik kuruluşlar ve şirket yöneticilerinin katılımıyla ‘Türkiye Pazarının Cazibesi’, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Lideri Nail Olpak ‘Japon Şirketleriyle İşbirliği’, MÜSİAD (Bağımsız) Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, ‘Türk Firmalarının Potansiyeli’ başlıklı oturumlarda görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

JETRO İstanbul Dış Ticaret Örgütü Araştırma Müdürü Toshihiro Nakajima moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Japonya ve Türkiye Arasında Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi’ başlıklı panelde, Mitsubishi Corporation Türkiye Temsilcisi Yasunori Sakamoto, Rönesans Holding Lideri Erman Ilıcak, Yanmar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, Tosyalı Toyo Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Tosyalı konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinde Türkiye’nin şu ana kadarki konumu, üçüncü ülkelerle iş birliği ve Ukrayna’nın yeniden inşasının güçlendirilmesi yönünde iş birliği potansiyeli hakkında görüşler paylaşıldı.

Gakken Türkiye Genel Müdürü Kei Hatanaka, Hece Media Kurucu Ortağı Ceren Ergenekon, Capy Müdürü Dan Koike, Kawakin Core-Tech’, moderatörlüğünü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Ülke Danışmanı Hiroshi’nin üstlendiği ‘Türkiye’de Yeni İş Birliği Fırsatları’ başlıklı panelde Miyoshi. Gösteride Tolga Önal da yer aldı. Panelde Türk firmalarıyla yeni alanlarda iş birliği imkanları, Japon firmalarıyla iş birliği, deprem sonrası bölgenin yeniden imarına yönelik güçlendirme gibi çeşitli iş fırsatları ele alındı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kayapinar-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu