Haber

Dünyanın en büyük lityum yatağı bulunmuş olabilir

Otomobil üreticileri için altın kadar değerli görülen lityum rezervleri, giderek değer kazanıyor.

Öyle ki bazı uzmanlar, tıpkı petrolde olduğu gibi, gelecekte lityuma bağlı siyasi krizlerin, hatta savaşların yaşanabileceği görüşünde.

Lityum rezervi bakımından dünyada Bolivya 39 milyon tonla birinci, Şili 19,9 milyon tonla ikinci, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü, İran ise 4’üncü sırada yer alıyor.

Ancak yeni bir çalışma dünyadaki en büyük lityum yatağının aslında Amerika Birleşik Devletleri’nde olabileceğini öne sürüyor.

Hakemli bilimsel dergi Science Advances’da yayınlanan bulgulara göre, Nevada ile Oregon arasındaki sınırda yer alan McDermitt Caldera adlı soyu tükenmiş süper yanardağ, büyük bir lityum rezervi saklıyor olabilir.

Bu bölgenin toplamda yaklaşık 20 ila 40 milyon ton lityum içerdiği öne sürülüyor.

Öte yandan araştırmayı Lithium Nevada adlı bir madencilik şirketi finanse etti.

Şirketin desteğiyle çalışmaya başlayan Oregon Üniversitesi ve Yeni Zelanda Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, bu kadim harika yanardağın en son 16 milyon yıl önce patladığını ve bu süre zarfında çatlaklardan sıcak sıvı magmanın fışkırdığını belirtti. toprakladı ve killi toprağı lityumla zenginleştirdi.

Araştırmaya dahil olmayan ve gelişmeyi dışarıdan bir göz olarak yorumlayan jeolog Anouk Borst şunları söyledi: “Eğer doğruysa bu çok çok önemli bir lityum yatağıdır.”dedi ki:

“Fiyat, arz güvenliği ve jeopolitik açısından lityum dinamiklerini küresel olarak değiştirebilir.”

Günümüzde lityum elektrikli araçlara yönelik pil üretiminde kullanılıyor.

Hızla artan talebi karşılamak için giderek daha fazla lityuma ihtiyaç duyulmaktadır.

ABD lityum konusunda büyük ölçüde Çin’e bağımlı. Bu nedenle son zamanlarda ülkede daha fazla madencilik yapılması yönünde bir baskı var.

Ancak çiftlik sahipleri, lityum projelerinin yeraltı suyu seviyelerini ciddi şekilde azaltacağından endişe ediyor.

Uzman çalışmaları ayrıca lityum madenciliğinin Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü birçok hayvan türü üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olacağını gösteriyor.

KAYNAK: BAĞIMSIZ TÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu